Ondersteuningsplanraad

Om passend onderwijs goed in te richten, is elke school aangesloten bij een samenwerkingsverband, zo ook de Velduil bij samenwerkingsverband Profi Pendi. Elk samenwerkingsverband kent een ondersteuningsplanraad die meedenkt over het beleid van het samenwerkingsverband.

Leden van de ondersteuningsplanraad (OPR) worden gekozen door de leden van de medezeggenschapsraden (MR’s) van de bij het samenwerkingsverband (SWV) aangesloten scholen. De precieze omvang en regels over de samenstelling worden afgesproken in het medezeggenschapsreglement. De OPR is zelf verantwoordelijk voor het organiseren van de verkiezingen.

De OPR heeft drie verschillende rollen: 

  • een controlerende rol, 
  • een vertegenwoordigende rol
  • een initiatiefrijke rol. 

Het is van belang om het gesprek aan te gaan in de OPR over hoe invulling wordt gegeven aan deze rollen. De OPR heeft daarnaast vijf rechten: 

  1. het recht op overleg; 
  2. het initiatiefrecht; 
  3. het informatierecht; 
  4. het adviesrecht en; 
  5. het instemmingsrecht.

De ondersteuningsplanraad heeft een belangrijke rol bij de wijze waarop invulling wordt gegeven aan het passend onderwijs. Zo heeft de OPR instemmingsrecht bij het vaststellen van het ondersteuningsplan (OP). Equivalent hieraan heeft de MR op school een adviesrecht bij het vaststellen van het schoolondersteuningsprofiel (SOP).

Naast het instemmingsrecht op het OP heeft de OPR een adviesbevoegdheid met betrekking tot de aanstelling en het ontslag van de leden van het bestuur van het SWV en het vaststellen van de competentieprofielen voor de bestuurders en toezichthouders.

De webpagina van de OPR is hier te vinden: https://www.profipendi.nl/over-ons/ondersteuningsplanraad/

En het Ondersteuningsplan is hier te vinden: https://www.profipendi.nl/over-ons/ondersteuningsplan/